apergia peinas thanosΠρόσκληση επείγουσας ενημέρωσης για τον απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου

Θεσσαλονίκη, 3/1/2023

Ο ευρισκόμενος στη 16η μέρα (από 19/12) απεργίας πείνας και δίψας Θάνος Χατζηαγγέλου διατρέχει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του. Η κατάσταση της υγείας του είναι σε οριακό σημείο και επιβαρύνεται ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου Σερρών.
Το κράτος πεισματικά αρνείται να κάνει αποδεκτό το αίτημά του απεργού να μεταφερθεί πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού, απ’ όπου μετήχθη βιαίως και εκδικητικά στις φυλακές Νιγρίτας.
Φορείς και συλλογικότητες έχουν κινητοποιηθεί και καλούν σε άμεσες ενέργειες για να σωθεί ο Θάνος Χ., ο οποίος αξιοπρεπώς διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμά του.

koutras dioksi 22

Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη δίωξη του Γιάννη Κούτρα, γιατρό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσ/νίκης (ΕΝΙΘ) από τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης κ Καραμπελίδου Χριστίνα για την αντιρατσιστική του δράση.

Η κ. Καραμπελίδου επικαλείται την τηλεφωνική παρέμβαση στις 28/1/2020 του τότε αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ ενάντια στην απόφαση της διεθύντριας κάθε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ να συνοδεύεται από αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει σε οποιαδήποτε καμπ προσφύγων. Ο Γιάννης Κούτρας ως εκπρόσωπος της ΕΝΙΘ, ζήτησε το αυτονόητο, την παροχή φροντίδας υγείας σε όλους χωρίς διακρίσεις, αφού σε κανένα Καμπ της χώρας το ΕΚΑΒ δεν συνοδεύεται από αστυνομικούς, και την αντιμετώπιση των προσφύγων ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες. Αυτό αποτελεί και την επίσημη θέση των συνδικάτων στο χώρο της υγείας και όχι μόνο, που τάσονται ενάντια σε ρατσιστικούς αποκλεισμούς και διακρίσεις και γι αυτό η ΕΝΙΘ προχώρησε σε καταγγελία ζητώντας επίσημη απάντηση από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ.

logo kia reloaded

Από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1983 η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ποτέ δεν οργανώθηκε και δεν αναπτύχθηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Με τον νόμο 4486/2017 ορίστηκε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού (αφορά τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας) ο οποίος είχε την ευθύνη συγκεκριμένου πληθυσμού, με καθορισμένη τοπική αναφορά και οριζόταν ως η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Και ενώ ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού θα μπορούσε και θα έπρεπε να διευκολύνει την πρόσβαση των ανθρώπων στις Υπηρεσίες Υγείας, δυστυχώς θεσμοθετείται τον Αύγουστο του 2017 με τρόπο ώστε να αποτελέσει φραγμό, αφού με βάση το νόμο η παραπομπή των πολιτών στις Υπηρεσίες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά από τον οικογενειακό τους γιατρό. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού λειτούργησε πιλοτικά για πολύ λίγους και για μικρό χρονικό διάστημα εξαιτίας των τεράστιων αδυναμιών του δημόσιου συστήματος υγείας και της ανύπαρκτης ΠΦΥ.

synavlia thanasi

Αρκετά μέλη του ΚΙΑ παρακολουθήσαμε τη συναυλία του Θανάση Παπακωσταντίνου στο ΑΠΘ στις 16 Σεπτεμβρίου. Ήμασταν εκεί όταν πέσανε τα δακρυγόνα και οι κρότου-λάμψης μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος και όταν χιλιάδες κόσμου εξωθηθήκαμε να φύγουμε άρον - άρον από το χώρο μέσω μίας στενής σκάλας, για να γλυτώσουμε από το πνίξιμο των χημικών. Πολλοί από εμάς με βρογχόσπασμο, με μικρά παιδιά ή μεγάλους ανθρώπους στις παρέες μας.

pleistiriasmoi

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την άδικη καταδικαστική απόφαση του εφετείου Θεσσαλονίκης εναντίον των μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης Ηλία Σμήλιου, δασκάλου, μέλους του Δ.Σ. του Ζ’ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Θεσ/νίκης και δημοτικό σύμβουλο Αμπελοκήπων και Ζήση Κλεισιάρη, δικηγόρου, πρώην μέλους του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης, για τη δράση τους στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας.