11 Μαΐου 2015

Πάγιο και διαρκές αίτημα του κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης στην υγεία είναι η δωρεάν καθολική ελεύθερη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας μόνιμων ή προσωρινών, Ελλήνων ή μεταναστών, με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα σε όλες τις δημόσιες δομές φροντίδας υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)  που καθορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία.

 Αξιολογούμε ως θετικά τα παρακάτω σημεία:

  1. Το γεγονός ότι αφαιρέθηκε το εισοδηματικό κριτήριο για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου σε όσους-ες  δεν καλύπτονται από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα.
  2. Την κατάργηση των τριμελών επιτροπών στα νοσοκομεία, που λειτούργησαν όπως έπρεπε.
  3. Το γεγονός ότι διευρύνονται οι παροχές υγείας σε διαγνωστικές εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, ορθοπεδικά υλικά, φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες,  βοηθήματα κ.λ.π.
  4. Ότι διευρύνονται οι δομές πρόσβασης, περιλαμβάνοντας εκτός από τα νοσοκομεία, το ΠΕΔΥ και ιδιωτικές κλινικές κατά περίπτωση.
  5. Ότι δίνεται πρόσβαση και σε όσους-ες τελούν υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης  και σε όσους-ες  έχουν γραπτή βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης.
  6. Την εισαγωγή των ΚΕΠ ως πρώτη υπηρεσία υποδοχής αιτημάτων για την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων.

Παραμένουν ωστόσο σημεία  με τα οποία διαφωνούμε ριζικά γιατί αλλοιώνουν αυτό που αποκαλούμε ελεύθερη και καθολική πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους αυτής τη χώρας,  χωρίς καμιά μορφή αποκλεισμού, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και εξαιρέσεις.

Τα σημεία αυτά είναι:

  1. Παραμένει ο αποκλεισμός των ενηλίκων μεταναστών και προσφύγων που δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα (δίδεται πρόσβαση μόνο στις εγκύους, τους ασυνόδευτους ανήλικους και τους ανάπηρους που φιλοξενούνται σε δομές). Ειδικά στη σημερινή συγκυρία με τα νέα κύματα ταλαιπωρημένων και εξαθλιωμένων προσφύγων από Συρία και Αφρική συνεχίζεται ο αποκλεισμός, κάτι που εκτός από ιδεολογικά απαράδεκτο είναι και καταφανέστατα εγκληματικό.
  2. Παραμένει μια πολύ μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία για την έκδοση του ΒΥΑ με πολλά άχρηστα και περιττά δικαιολογητικά που πρέπει να μαζέψει ο ανασφάλιστος και με παραπομπή της τελικής απόφασης σε θολές επιτροπές των δήμων, οι οποίες καλούνται να κάνουν κάτι που μπορεί να κάνει το ΚΕΠ σε μια μέρα:
    1. Αφού μέσω του ΑΜΚΑ και με την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων, μπορεί να διαπιστωθεί άμεσα αν ο αιτών-ούσα ΒΥΑ έχει ασφάλιση από άλλο φορέα.
    2. Η σωρεία δικαιολογητικών που απαιτούνται (πχ. αναφορές για κοινωνική έρευνα ως προϋπόθεση έκδοσης ΒΥΑ σε άστεγους, η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας) μπορεί να αποτελέσει για ένα κομμάτι του πληθυσμού (πάλι το πιο αδύνατο) ανυπέρβλητο εμπόδιο στη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πρόσβαση.  Πέραν του γεγονότος ότι μια τόσο γραφειοκρατική διαδικασία είναι χρονοβόρα για τον πολίτη και επιβαρύνει χωρίς λόγο τις υπηρεσίες των δήμων που ήδη είναι υποστελεχωμένες.
  1. Ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους που έχασαν την ασφάλιση λόγω χρεών στο ταμείο τους (ΟΑΕΕ), χορηγείται ΒΥΑ μόνο αν έχουν συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας οπότε αποκλείονται από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Ακόμη χειρότερα τους ζητείται ως δικαιολογητικό η δήλωση διακοπής άσκησης επαγγέλματος προς την ΔΟΥ, όταν είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο, ότι χιλιάδες μικρομαγαζάτορες κράτησαν με ανοιχτά τα μαγαζιά τους για να επιβιώσουν ενώ άλλοι εργάζονταν περιστασιακά με μπλοκάκι, αλλά δεν μπορούσαν να πληρώνουν τα πάνω από 400 ευρώ μηνιαίως στον ΟΑΕΕ. Ταυτόχρονα δεν ήταν, ούτε είναι σε θέση να καλύπτουν την συμμετοχή τους στα φάρμακα.
  2. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στη κατάργηση της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης Λοβέρδου για την επιβολή διπλάσιου ΚΕΝ σε μετανάστες-τριες μη μόνιμων κατοίκων στην Ελλάδα.
  3. Τέλος, συγκεκριμένες ρυθμίσεις συνιστούν ταξική διάκριση εντός του ΕΣΥ (πχ. οι κάτοχοι ΒΥΑ ορίζεται ότι θα νοσηλεύονται μόνο σε Γ' Θέση, δεν καλύπτονται τυχόν μετακινήσεις που θα χρειαστούν για τη θεραπεία τους).

Ως Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης ζητάμε επιπλέον:

  • την κατάργηση των διπλάσιων ΚΕΝ για τους ανασφάλιστους μετανάστες
  • την πρόσβαση των κατόχων ΒΥΑ και σε συμβεβλημένους ιατρούς του ΠΕΔΥ και στον ιδιωτικό τομέα υγείας όταν δεν μπορούν δημόσιες δομές υγείας να καλύψουν την ανάγκη
  • την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή
  • τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, καθώς δεν μπορούν να την καλύψουν ούτε οι ασφαλισμένοι, πολύ περισσότερο οι κάτοχοι του ΒΥΑ
  • τη γενναία και αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας
  • τη διαγραφή των χρεών των ανασφαλίστων στα νοσοκομεία

Καλούμε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τάχιστα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και δισταγμούς, την πλήρη, εντελώς δωρεάν και ελεύθερη, χωρίς κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο, πρόσβαση όλων των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας, ανεξάρτητα από καταγωγή και νομιμοποιητικά έγγραφα, σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας. Ένα τόσο σημαντικό αίτημα της κοινωνίας,  αφού ξεκίνησε επιτέλους να αντιμετωπίζεται, ας γίνει  ανόθευτα και ολοκληρωμένα

 

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ρεθύμνου

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Πρέβεζας

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Άρτας

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Λάρισας "Τόπος Αλληλεγγύης"

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Ναυπακτίας "Όλοι μαζί"

Ιατρείο Αλληλεγγύης Γειτονιάς Αγ.Νεκταρίου Βόλου

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας

Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Νέας Σμύρνης

Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Σαλαμίνας

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου

Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πατήσια

Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Ν. Φιλαδέλφειας, Ν.Χαλκηδόνας, Ν.Ιωνίας και γύρω περιοχών