camp diabata

Στις 22/6/2018 μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επισκεφτήκαμε το κέντρο «προσωρινής φιλοξενίας» προσφύγων στα Διαβατά που αριθμεί περίπου 2000 πρόσφυγες και θεωρείται «πρότυπο ευρωπαϊκό κάμπ». Είναι σημαντικό να τονίσουμε καταρχήν ότι το κέντρο των Διαβατών δεν αποτελεί κέντρο «προσωρινής φιλοξενίας» εκτός και αν μπορεί να θεωρηθεί η διαμονή άνω του 6μήνου «προσωρινή» και η διαβίωση σε αντίσκηνα έρμαια της βροχής και του καύσωνα, «φιλοξενία». Σήμερα στο κάμπ των Διαβατών υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι - κάποιοι εδώ και ενάμισι χρόνο - και θεωρούνται σχετικά «τυχεροί» αφού διαμένουν σε κοντέινερ. Ενώ παραδίπλα άλλες/οι που έχουν έρθει πιο πρόσφατα, κυρίως Κούρδοι από το Αφρίν της Συρίας, διαμένουν σε σκηνές κάμπινγκ που πλημμυρίζουν από τις βροχές, εξυπηρετούνται με λίγες χημικές τουαλέτες τοποθετημένες ακριβώς δίπλα στο σημείο διανομής του φαγητού το οποίο, επιπλέον, δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω ανυπαρξίας ψυγείων.

Αναρωτιόμαστε τι κάνουν η πολιτεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ και η 3η Υγειονομική Περιφέρεια, για τους εμβολιασμούς των παιδιών και τη φαρμακευτική αγωγή των ανθρώπων, τις άθλιες συνθήκες ζωής, την επιδημία γαστρεντερίτιδας που μαστίζει το τελευταίο 20ήμερο τους κατοίκους του στρατοπέδου - ενήλικες, παιδιά, βρέφη που καθημερινά διακομίζονται στα νοσοκομεία της πόλης μας - ενώ την ίδια στιγμή το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του στρατοπέδου προσφέρει φιλότιμα ό,τι περνάει από το χέρι του στους πρόσφυγες.

mkie1

Όταν γίνεται έξωση σε ένα Κοινωνικό Ιατρείο, γίνεται έξωση στην ίδια την ιδέα της αλληλεγγύης. Κάτω τα χέρια από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού!

Εμείς οι άνθρωποι του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε ένα αφιλοκερδές κοινωνικό εγχείρημα που αντιμάχεται την εκμετάλλευση και προάγει την ισότητα να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους (βλέπε επένδυση Ελληνικού).

Ξέρουμε πως τα Κοινωνικά Ιατρεία αποτέλεσαν για χρόνια και συνεχίζουν να αποτελούν παράδειγμα – σίγουρα ενοχλητικό για κάποιους - μιας άλλου τύπου επένδυσης. Της επένδυσης της κοινωνίας στην αυτοοργάνωση, στην ελεύθερη προσφορά δυνάμεων και γνώσεων, στην αρμονική συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, στην ισότιμη και για όλους παροχή φροντίδας υγείας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης είναι μαζί με το ΜΚΙΕ στον αγώνα που δίνει για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Η έξωση στο ΜΚΙΕ είναι έξωση προς όλα τα κοινωνικά ιατρεία, είναι έξωση σε μία από τις βαθύτερες αλλά και ευγενικότερες ανθρώπινες σχέσεις, αυτή της αλληλοβοήθειας.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

allileggui palaistini

 

Αυτές τις μέρες συντελείται μια κανονική γενοκτονία του κράτους του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

52 νεκροί και 1000 τραυματίες ηδη από την επίθεση του Ισραηλινού στρατού σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Κυβερνηση, ΟΗΕ, ΕΕ και λοιποί συνιστούν αυτοσυγκράτηση στις δύο (!!!!) πλευρές, ωσάν να ήταν ισοδύναμες εμπόλεμες χώρες!

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καταδικάζει τις ενέργειες του κράτους - τρομοκράτη της περιοχής, στέκεται αλληλέγγυο στους αγώνες του Παλαιστινιακού λαού και συμμετέχει στην σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στις 19:00 στην Καμάρα.

skouries rema karatza prin meta

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους 25 διωκόμενους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά.

Για άλλη μία φορά το κράτος και το δικαστικό σύστημα αντιμετωπίζει σαν κοινούς εγκληματίες τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τον τόπο τους από στις καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού.

Στο πρόσωπό τους δικάζεται ολόκληρη η τοπική κοινωνία επειδή τόλμησε να βάλει κόκκινες γραμμές, επειδή πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για το δικαίωμα να προστατεύει τη γη, το νερό, το περιβάλλον της και να ζει με αξιοπρέπεια στον τόπο της.

Μαζί τους δικαζόμαστε και όλοι εμείς που στηρίζουμε τον αγώνα αυτό ενάντια στις εξορύξεις της Β.Α. Χαλκιδικής.

Σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα των κατοίκων οφείλουμε να στηρίξουμε και να δώσουμε μια δυναμική και ξεκάθαρη απάντηση:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

rethimno katadiki paidiatrou

 

Αγαπητή Πελαγία,

Πώς να ακουστεί η φωνή σου, η φωνή μας, απέναντι σε έναν όχλο που ουρλιάζει; Πώς να εξηγήσει κανείς, μέσα σε τόσο μηντιακό θόρυβο, αυτά που ομολογούν οι συνάδελφοι, οι ασθενείς σου, όσοι σε έχουν συναναστραφεί, για εσένα; Για την προσήλωση, τους κόπους, τον αγώνα για το δημόσιο σύστημα υγείας, την αγάπη προς τον πάσχοντα;

Καταδικάστηκες, γιατί δικαστές έκριναν πως άφησες ένα μικρό ασθενή να πεθάνει από αφυδάτωση. Όμως το παιδί είχε εξεταστεί από 7 διαφορετικούς παιδιάτρους μέσα σε 7 ημέρες, λάμβανε ενδοφλέβια υγρά, δεν υπάρχει καμία εργαστηριακή ένδειξη αφυδάτωσης και η ιατροδικαστική έκθεση δεν μπόρεσε να καταλήξει στο αίτιο θανάτου... παρ΄ όλα αυτά, δικαστές απεφάνθησαν ότι η γιατρός που πάλεψε για την ανάνηψη του χωρίς επιτυχία, είναι ένοχη ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Αυτό είναι ΑΔΙΚΟ.

Κατανοούμε πως ο πόνος και η απώλεια κάνουν τον άνθρωπο να ζητάει το φταίχτη, όμως δεν πρόκειται να σε αφήσουμε βορά στις ορέξεις μιας "κοινής γνώμης" που γκουγκλάρει και έχει άποψη για το ποια πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία μιας νόσου. Δεν γίνεται να επιτρέψουμε ως γιατροί, αλλά και ως πολίτες να θριαμβεύσει μια επικίνδυνη τηλεοπτική ή διαδικτυακή ημιμάθεια, η οποία όταν συναντά τον πόνο, τον απαρηγόρητο πόνο, θεριεύει.

Στεκόμαστε δίπλα σου επειδή στεκόμαστε απέναντι στη βία.

Στεκόμαστε δίπλα σου με εμπιστοσύνη. Μέχρι να δικαιωθείς.

Γιατί η αγάπη για την κοινωνία δοκιμάζεται τη στιγμή που η κοινωνία καταφέρεται εναντίον μας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ