Με τον ίδιο ζήλο που μέχρι τώρα πουλούσε βιβλία με το κιλό στα κανάλια, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες, το πρόγραμμα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης», το οποίο χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ με 46 εκατομμύρια ευρώ «επιτρέπει» - όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας - «να ωφεληθείτε με δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, παρακολούθησης και αγωγής υγείας»
Έτσι και μείς , οι άνθρωποι του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης, ψάξαμε, μάθαμε και είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το όφελος, που τόσο γενναιόδωρα παρέχουν στην κοινωνία μας κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα πράγματα είναι απλά.
1. Οι ανασφάλιστοι στην Ελληνική επικράτεια: το 30% του πληθυσμού, δλδ 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι «μετανάστες χωρίς χαρτιά» στο νούμερο αυτό.Το πρόγραμμα αναφέρεται σε 200.000 δικαιούχους.
Όφελος για την κοινωνία: 3.300.000 άνθρωποι δεν δικαιούνται κανενός είδους περίθαλψη.

2. Οι στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών για την φροντίδα της Υγείας:
- Φαρμακευτική κάλυψη
Το πρόγραμμα δεν δικαιολογεί φάρμακα.
Όφελος για την κοινωνία: 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι πληρώνουν τα φάρμακά τους απ' την τσέπη τους.
- Νοσοκομειακή περίθαλψη
Το πρόγραμμα δεν δικαιολογεί νοσηλεία στο νοσοκομείο
Όφελος για την κοινωνία: 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι πληρώνουν την νοσηλεία απ' την τσέπη τους.
- Ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα (π.χ. αιμοκαθάρσεις για νεφροπαθείς, χημειοθεραπείες για καρκινοπαθείς και όλες οι ειδικές θεραπείες)
Το πρόγραμμα δεν δικαιολογεί ειδικές θεραπείες .
Όφελος για την κοινωνία: οι χρόνια και βαριά πάσχοντες ανασφάλιστοι πληρώνουν οι ίδιοι τη θεραπεία που χρειάζονται .
- Διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις
Το πρόγραμμα καλύπτει τους τυχερούς δικαιούχους μόνο για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, δίνει τη δυνατότητα τριών επισκέψεων στο γιατρό και δικαιολογεί μόνο κάποιες ελάχιστες, κατά κανόνα πρωτόλειες, διαγνωστικές εξετάσεις, πχ ακτινογραφίες, γενική αίματος.
Όφελος για την κοινωνία: οι ανασφάλιστοι που θα χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις ή κάποιες από τις στοιχειωδώς σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία κτλ), θα πρέπει να τις πληρώσουν οι ίδιοι.


Έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια από τα οφέλη που μας προσφέρει απλόχερα η πολιτεία. Οι άνθρωποι που χάνουν τη δουλειά τους αυξάνονται κάθε μέρα. Το εισόδημα μας συρρικνώνεται και η φτώχεια είναι πραγματικότητα για πολλούς από μας. Σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν. Δηλητηριάζεται ο τόπος μας με αρσενικό και κυάνιο και ξεπουλιέται το νερό που πίνουμε εν ονόματι της «ανάπτυξης».
Το πρόγραμμα «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» στις υπηρεσίες Υγείας επιβεβαιώνει την πολιτική της απόλυτης ιδιωτικοποίησης, που εφαρμόζει με ευλάβεια η μνημονιακή κυβέρνηση και στο χώρο της Υγείας .
Επιβεβαιώνει την διάλυση του συστήματος Υγείας και τον αποκλεισμό μεγάλου κομματιού της κοινωνίας απ' τις όποιες υπηρεσίες παροχής περίθαλψης έχουν απομείνει!
Επιβεβαιώνει την πρόθεση του κράτους να αποσυρθεί από την συνταγματική υποχρέωση της προστασίας και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Εμείς σκεφτόμαστε και πράττουμε στον αντίποδα αυτής της λογικής.
Για μας, η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Απαιτούμε ένα σύστημα Υγείας δημόσιο, δωρεάν για όλους, χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ αποκλεισμό.
Υπερασπιζόμαστε το συνταγματικό μας δικαίωμα για την προστασία της υγείας, της προσωπικότητας και της ζωής μας.

Καλούμε τους κατοίκους της πόλης μας
- να καταγγείλουμε την κοροϊδία του Υπουργείου Υγείας εις βάρος της ζωής και της υγείας μας
- να μην επιτρέψουμε να αποκλείονται άνθρωποι από το σύστημα υγείας
- να απαιτήσουμε να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο
- να διεκδικήσουμε, δωρεάν και πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ στις υπηρεσίες υγείας

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Σεπτέμβριος 2013