Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις

 

Τον τελευταίο καιρό το κράτος έχει εξαπολύσει επίθεση στους αυτόνομους κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις. Η επίθεση αυτή- από την   προπαγάνδα που τους εμφανίζει ως «χώρους ανομίας», μέχρι τη βία της εισβολής και της εκκένωσης- εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό που στοχεύει στη νομιμοποίηση των πολιτικών που εφαρμόζονται και στην κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων.

Το κράτος, εγκαθιστώντας μια «κατάσταση εξαίρεσης» ή εκτάκτου ανάγκης επιχειρεί να νομιμοποιήσει, με όλους τους τρόπους την κρατική και παρακρατική βία: Από την απεμπόληση ακόμη και αρχών και λειτουργιών της αστικής δημοκρατίας, μέχρι την απροκάλυπτη ατιμωρησία, έως και ενθάρρυνση φασιστικών εγκλημάτων.

Από την υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής («ανακατάληψη των πόλεων»), έως το πέρασμα στην πράξη: Κατάργηση του νόμου ιθαγένειας, δημόσια διαπόμπευση οροθετικών, βασανιστήρια σε συλληφθέντες, πογκρόμ και φόνοι μεταναστών,   εξορμήσεις χρυσαυγιτών σε λαϊκές, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.  

 Οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους και τις καταλήψεις υπακούουν στην ίδια λογική εκφασισμού. Διότι οι χώροι αυτοί που συκοφαντούνται αποτελούν στην πραγματικότητα ανάχωμα στην κρατική και παρακρατική βία.

Δέχονται επίθεση επειδή είναι χώροι αλληλεγγύης, όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, πράττουν και στοχάζονται κάτω από το πρόταγμα της αυτονομίας, της αυτοοργάνωσης και της ανατροπής.

Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι και οι καταλήψεις διεκδικούν τον δημόσιο χώρο και τον πολιτικό και κοινωνικό χρόνο που ανήκει σε όσες και όσους αντιστέκονται στην κυρίαρχη λογική. Γι’ αυτό και τους υπερασπιζόμαστε.

Επειδή πιστεύουμε πως όπου υπάρχουν τέτοιοι τόποι μπορεί να γεννηθεί το ριζοσπαστικό αίτημα της ελευθερίας της ισότητας και της αυτονομίας, αυτό το κάτι από τον άνθρωπο που θα αντιστέκεται πάντα στις επιταγές της εξουσίας κρατώντας ζωντανή τη δυνατότητα.

Για το δικαίωμα στην ελευθερία και την αυτοοργάνωση

Για να αντισταθούμε στην υποταγή και στον εκφασισμό

Για τη δυνατότητα ανατροπής του συστήματος που εξαθλιώνει τον άνθρωπο

Για την ίδια τη ζωή.

 

ΚΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μάρτιος 2013