ypomnima kia

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ Π.Δ.Ε. ΤΗΣ Γ.Α.Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης κλήθηκε μέσω e-mail να αποστείλει άμεσα στοιχεία μελών του που ήταν παρόντα στον τραυματισμό διαδηλώτριας από την αστυνομία στην πορεία για το έγκλημα στα Τέμπη στις 28/02/2024, με σκοπό την διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης. Ζητήθηκαν επίσης τα στοιχεία των μαρτύρων και της ίδιας της τραυματισμένης διαδηλώτριας.

Το ΚΙΑ δηλώνει πως θα παραστεί στη Γ.Α.Δ.Θ. ως συλλογικότητα και όλες οι κινήσεις του θα είναι δημόσιες. Η "συνεισφορά" μας στο αίτημα της Γ.Α.Δ.Θ. είναι η λεπτομερής περιγραφή του χρονικού, η διάθεση οπτικοακουστικού υλικού και οι καταθέσεις μαρτυριών από τα γεγονότα. Όλα τα παραπάνω θα συμπεριλαμβάνονται στην μηνυτήρια αναφορά μας που θα καταθέσουμε για τις αξιόποινες πράξεις που έγιναν από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ στην πορεία στις 28/2/24.

Το μπλοκ του Κοινωνικού Ιατρείου βρίσκεται στην συγκέντρωση στην Καμάρα, στο τέλος της πορείας, καθώς διαχρονικά συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των αγωνιζόμενων κομματιών της πόλης, σε εμφανές σημείο ώστε να προσεγγίζεται εύκολα στην δυστυχή περίπτωση που κάποιο άτομο χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Η πορεία ξεκινά περίπου στις 12:30 και μέσω της οδού Τσιμισκή, φτάνει στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Γιαννιτσών. Το τέλος της δεν καταφέρνει να φτάσει στην οδό Μοναστηρίου. Η διαδηλώτρια από το μπλοκ του ΚΙΑ που τραυματίστηκε φεύγει με φίλους της από το σημείο που στεκόμασταν και προχωρά προς τον Ο.Σ.Ε. Στέκεται για ελάχιστο χρόνο κοντά στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, όταν εμφανίζεται διμοιρία των ΜΑΤ στην πλευρά του σταθμού. Τότε, βλέπει άνδρα της διμοιρίας να την σημαδεύει με κάτι που μοιάζει με όπλο.

ypomnima kia
Τι είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο αστυνομικός; Σε ποιόν το ρίχνει;

Αντανακλαστικά, η γυναίκα γυρνά και η βομβίδα (η ιατρική γνωμάτευση μιλά για κρότου λάμψης) την πετυχαίνει στον γλουτό, καίγοντας το παντελόνι της και δημιουργώντας σοβαρό τραύμα-έγκαυμα. Από εκείνη την ώρα και μετά, δακρυγόνα και κρότου λάμψης δημιουργούν μια αποπνικτική κατάσταση για όλους τους ανθρώπους που διαδήλωναν και καθίσταται αδύνατο για το υπόλοιπο της πορείας και το μπλοκ του ΚΙΑ να φτάσουν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ο κόσμος, όλων των ηλικιών, τρέχει μέσα σε πανικό για να προστατευθεί από την αφόρητη ατμόσφαιρα και να αποφύγει τον τραυματισμό.

Σημειωτέων ότι…
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ρίψη δακρυγόνων (και κρότου λάμψης) στον εσωτερικό χώρο της Σ.Θ.Ε. και τον τραυματισμό φοιτητή από κρότου λάμψης στην γνάθο τον Ιούνιο του 2022, έδωσε συνέντευξη τύπου που εξηγεί με επιστημονικά εμπεριστατωμένες πληροφορίες ότι αυτές οι πρακτικές αποτελούν κίνδυνο τόσο για την υγεία όσο για την ίδια την ζωή των ανθρώπων
(πατήστε εδώ). 

Εμείς που βρισκόμασταν στο μπλοκ του ΚΙΑ (στο προαναφερθέν σημείο), καλούμαστε να περιθάλψουμε την τραυματία ενώ τα χημικά και οι κρότου λάμψης δεν σταματούν στιγμή να πέφτουν γύρω μας. Όσο περιθάλπτουμε την γυναίκα, στο παρκάκι δεξιά των οδών, κρότου λάμψης πέφτουν στα πόδια της νοσηλεύτριας και του γιατρού που φροντίζουν το τραύμα.
Διμοιρίες των ΜΑΤ εμφανίζονται από όλες τις πλευρές (Γιαννιτσών, Αναγεννήσεως). Κάνουμε εκκλήσεις να σταματήσουν την επίθεση, χωρίς αποτέλεσμα, και μεταφέρουμε την τραυματία στο απέναντι πεζοδρόμιο λόγω της σφοδρής επίθεσης, καθώς εκεί η ατμόσφαιρα ήταν πιο καθαρή και αισθανόμασταν πιο προστατευμένοι. Μέλη του ΚΙΑ, αλλά και κόσμος από την πορεία και τα παρακείμενα εμπορικά καταστήματα ζητούν επίμονα από τους επικεφαλής της διμοιρίας να καλέσουν ασθενοφόρο αλλά αγνοούνται επιδεικτικά.
Με τη συμβολή όλων, δίνονται οι πρώτες βοήθειες στην διαδηλώτρια και καλείται το ΕΚΑΒ, το οποίο έρχεται σε περίπου 15 λεπτά και την μεταφέρει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Εκεί, μαζί της, βρίσκεται και η προαναφερθείσα νοσηλεύτρια. Η τραυματίας εξετάζεται από γενικούς χειρουργούς και παραπέμπεται σε πλαστικούς χειρουργούς για την περίθαλψη. Επίσης, εκεί ενημερώνεται για τον τραυματισμό και παρευρίσκεται εργαζόμενος γιατρός στο νοσοκομείο-μέλος του ΚΙΑ, της ΕΝΙΘ και της ΟΕΝΓΕ. Κατά τη διάρκεια της αναμονής, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έρχονται στο νοσοκομείο και παίρνουν κατάθεση από την γυναίκα.

Αυτό μας προκαλεί εντύπωση και απορία, καθώς τώρα η ΓΑΔΘ ζητά τα στοιχεία της από το ΚΙΑ!
Τι τα έκαναν τα στοιχεία της κατάθεσης;
Έχασε η ΓΑΔΘ τα ήδη γνωστά στοιχεία της γυναίκας;

Την επόμενη μέρα γίνεται αλλαγή στο τραύμα, στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας από εργαζόμενο γιατρό - μέλος του ΚΙΑ. Λόγω της σοβαρότητας του τραύματος, η γυναίκα εξακολουθεί ένα μήνα μετά να ταλαιπωρείται καθώς χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική φροντίδα για την πλήρη αποκατάσταση.

Το μπλοκ του ΚΙΑ δεν ακολούθησε συγκροτημένα κανένα μέρος της διασπασμένης πορείας. Άνθρωποι (μέλη του ΚΙΑ), όμως, που κινήθηκαν στην επιστροφή της πορείας από την Εγνατία Οδό, γίναμε μάρτυρες συνεχών επιθέσεων των ΜΑΤ σε πολλά σημεία του κέντρου της πόλης. Συγκεντρώνοντας οπτικοακουστικό υλικό για την δημιουργία της καταγγελίας μας, διαπιστώσαμε και άλλες βίαιες αναίτιες επιθέσεις από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ.

1) Επίθεση με δακρυγόνα και κρότου λάμψης στην οδό 26ης Οκτωβρίου, μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο.
2) Επίθεση με δακρυγόνα και κρότου λάμψης στην Εγνατία, στο ύψος του Αγάλματος του Βενιζέλου.
3) Ρίψη κρότου λάμψης σε μπαλκόνι στην συμβολή των οδών Εγνατίας με Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στο μπαλκόνι, ευτυχώς, δεν βρισκόταν κανείς καθώς η βομβίδα χτύπησε στο κάγκελο. Ευτυχώς για όσους πιθανόν να βρισκόταν μέσα, δεν χτύπησε στο τζάμι. Απο το υλικό απομονώνεται ο άνδρας των ΜΑΤ.
4) Στην οδό Ιασωνίδου:
α) Πρώτη αναίτια και βίαιη σύλληψη. Αστυνομικός της Ομάδας Σύλληψης ακινητοποιεί 18χρονο φοιτητή, χωρίς ο δεύτερος να αντιστέκεται. Στη συνέχεια, του σφίγγει τον λαιμό, τον χτυπά με το κράνος στο κεφάλι και του χτυπά και με το χέρι το κεφάλι στην άσφαλτο. Από το οπτικοακουστικό υλικό φαίνονται κάποια διακριτικά στο κράνος του αστυνομικού.

ypomnima1

Μαρτυρία του συλληφθέντα Π. Μα. στη συνέντευξη τύπου του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης στις 11/3/24:

«Φοβηθήκαμε κατά τη διάρκεια της έντασης και αποφασίσαμε να πάμε προς Καμάρα με τα αδέλφια μου, εκεί όπου ήταν παρκαρισμένη η μηχανή του αδελφού μου. Αφήσαμε την αδελφή μου στη σχολή της στο Θεατρικών Σπουδών και συνεχίσαμε προς Καμάρα. Τότε, άνδρας από το μπλοκ της αστυνομίας και το τμήμα συλλήψεων, αυτοβούλως και αναίτια αποσπάστηκε από αυτό, με χτύπησε και με έριξε στο έδαφος. Με χτύπησε με το κράνος στο κεφάλι και μετά χτύπησε το κεφάλι μου στην άσφαλτο. Ο κόσμος φώναζε προς τους αστυνομικούς. Εγώ δεν αντιστάθηκα στιγμή.»

«Το είπα και τότε, το λέω τώρα, το επαναλαμβάνω συνεχώς. Είμαι εντελώς αθώος και η σύλληψη μου προέκυψε από την ατομική απόφαση ενός αστυνομικού»

β) Δεύτερη αναίτια και βίαιη σύλληψη. Ο 19χρονος αδερφός του πρώτου συλληφθέντα παραμένει στο πλευρό του αδερφού του, βλέποντάς τον να κακοποιείται από άνδρα της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Όσο με πήγαιναν προς το περιπολικό, ο αδελφός μου από κοντινή απόσταση ακολουθούσε γιατί ήθελε απλώς να δει τι άλλο θα συμβεί και τότε τον έδεσαν και αυτόν με tie wrap.»

5) Ρίψη δακρυγόνου σε συγκεντρωμένο κόσμο στην στάση του ΟΑΣΘ, έξω από την ΕΥΑΘ. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις της αστυνομίας ρίχνουν κρότου λάμψης στα πόδια παρευρισκόμενου εργαζόμενου δημοσιογράφου.

Αναρωτιόμαστε γιατί; Ποιά η αναγκαιότητα, κατά την κρίση της ΕΛ.ΑΣ., αυτής της βίαιης επίθεσης σε κόσμο που απλώς στέκεται σε ένα σημείο;

6) Τρίτη αναίτια και βίαιη σύλληψη. Στο πάρκο στην συμβολή των οδών Εγνατίας με Εθνικής Αμύνης, άνδρες των ΜΑΤ συλλαμβάνουν φοιτητή, τον χτυπούν με ασπίδα και τον πατάνε στο έδαφος για ώρα παρά τις διαμαρτυρίες των μαρτύρων. Το παιδί δεν αντιστέκεται ούτε λεπτό.

Μαρτυρία του συλληφθέντα Π. Μο. στη συνέντευξη τύπου του ΚΙΑ Θεσσαλονίκης στις 11/3/24:

«Ακολουθούσα στην πορεία το μπλοκ του ΠΑΜΑΚ. Είδα τη σύλληψη του [Π. Μα]. Ακολουθούσα τους αστυνομικούς όσο τον πήγαιναν προς το περιπολικό μαζί με τον αδελφό του. Απλά περπατούσα, μακριά από το όλο το σκηνικό. Βρέθηκα στην Εγνατία με την Εθν. Αμύνης. Είχα μαζί μου σε δύο τσάντες τα μουσικά μου όργανα, γιατί την προηγούμενη μέρα είχα live. Δεν έκανα ποτέ κάποια κίνηση. Άκουσα από έναν άνδρα των ΜΑΤ μια φράση που με έκανε να ανατριχιάσω.

“Και 100 ακόμα ανθρώπους αν μπορούσα να σκοτώσω στο τρένο στα Τέμπη θα το έκανα!”

Μου το είπε κοιτώντας με. Του απάντησα “Το γιο σου θα τον σκότωνες;” Με χτύπησε με την ασπίδα του. Πήγα να πάρω την τσάντα με τα μουσικά όργανα. Αυτά είναι όλη μου η ζωή. Δέχτηκα μικροχτυπήματα και αρκετή πίεση κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Ο κόσμος φώναζε προς τους αστυνομικούς. Δεν αντιστάθηκα. Κοιτούσα την τσάντα μου ως το τέλος. Τον αστυνομικό που είπε αυτή τη φράση τον είδα ως μάρτυρα στο Δικαστήριο στη δεύτερη μέρα της δίκης»

7) Αστυνομικός, όσο τρέχει επί της Εγνατίας, χάνει ένα δακρυγόνο και το υπηρεσιακό του όπλο, τα οποία πέφτουν στον δρόμο. Το γεγονός φαίνεται σε video.
8) Αστυνομικός φαίνεται σε video να κρατάει ιμάντα (;;).

Τι είδους εξοπλισμός είναι αυτός; Που αποσκοπεί;

Επίσης παρατηρήσαμε ότι, από την αρχή ως το τέλος, φαίνεται στο οπτικοακουστικό υλικό να συμμετέχει σε όλες τις επίμαχες στιγμές που προαναφέραμε, μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία μάλλον έχει δεχτεί χρώματα και λόγω αυτού διακρίνεται.

ypomnima2

Σας δηλώνουμε ακόμη μία φορά πως αυτές οι πρακτικές που ακολουθεί η ΕΛ.ΑΣ. είναι επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή. Δεν μπορεί η αστυνομία να αποτελεί απειλή για την κοινωνία της πόλης. Κάθε φορά που ένα κομμάτι της κοινωνίας αποφασίσει να διαμαρτυρηθεί, να αγωνιστεί, να διεκδικήσει, αντιμετωπίζεται σαν εχθρός. Ως αποτέλεσμα, τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά από κάθε πορεία, η πόλη μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη και οι πολίτες κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να δηλητηριαστούν από τα τοξικά αέρια των δακρυγόνων, να τραυματιστούν από τα πυρομαχικά της ΕΛ.ΑΣ., να δεχθούν χτυπήματα από τους πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ και να βρεθούν στο νοσοκομείο ή αναίτια συλληφθέντες στα κρατητήρια της ΓΑΔΘ.

Εμείς θα διεκδικήσουμε την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών των αξιόποινων πράξεων και θα απαιτήσουμε να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές. Ελπίζουμε η Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση που θα διεξαγάγει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να αποδώσει - για αυτή την φορά τουλάχιστον – ευθύνες και εκφράζουμε, τέλος, τις επιφυλάξεις μας για τις Π.Δ.Ε., τις Ε.Δ.Ε. και τις λοιπές ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας για αυτού του είδους τις βαρβαρότητες που έχουν διαπραχθεί από μέλη της στο παρελθόν.

Καλούμε όποιον κάτοικο και δημοσιογράφο της πόλης έχει οπτικοακουστικό υλικό ή οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο από εκείνη την ημέρα, να επικοινωνήσει με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης:

Τηλ: 2310520386
Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Instagram: @kia_thessalonikis
Twitter: @kia_thess

ΚΙΑ Θεσ/νίκης, Μάρτιος 2024