astinomiki via 28 2

ΚΙΑ Θεσσαλονίκης - Το χρονικό της αστυνομικής βίας & αυθαιρεσίας στην πορεία για το έγκλημα των Τεμπών στις 28/2/24 στη Θεσσαλονίκη (Video)

Για να δείτε το video πατήστε εδώ.

Κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: 57 νεκροί, 16 ή 17 φοιτητές του Α.Π.Θ. και του ΠΑΜΑΚ

Ένα χρόνο μετά, 30.000 άνθρωποι κατακλύζουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ζητώντας δικαίωση για τους νεκρούς. Μεταξύ τους διαδηλώνουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

Ώρα 13:15 : Η πορεία που ξεκίνησε από την Καμάρα φτάνει στον ΟΣΕ. Πριν προλάβει το τέλος της πορείας να προσεγγίσει στον σιδηροδρομικό σταθμό, οι δυνάμεις της αστυνομίας επιτίθενται με χημικά και κρότου λάμψης στο κομμάτι των φοιτητικών συλλόγων.
Άνδρας των ΜΑΤ ρίχνει σε ευθεία βολή βομβίδα κρότου λάμψης και τραυματίζει διαδηλώτρια κάτω από τον γλουτό. Η διαδήλωση πνίγεται από χημικά.
Την ώρα που το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης προσπαθεί να βοηθήσει την τραυματισμένη γυναίκα, γίνεται δεύτερη επίθεση με κρότου λάμψης και οι διμοιρίες των ΜΑΤ αρχίζουν να κυνηγούν τους διαδηλωτές σε ολόκληρη την πόλη.
Οι εκκλήσεις των μελών του ΚΙΑ να σταματήσουν να ρίχνουν δακρυγόνα και να κληθεί ασθενοφόρο πέφτουν στο κενό.

Η πορεία χωρίζεται σε κομμάτια. Η αστυνομία χτυπάει σε 6 σημεία σε όλη την πόλη, από τον Σταθμό μέχρι την Καμάρα.

ΩΡΑ 14:00 : Το μένος των δυνάμεων της ΕΛΛΑΣ ξεσπάει σε έναν 18χρονο φοιτητή. Ο αδερφός του 18χρονου φοιτητή συλλαμβάνεται, διαπράττοντας το ειδεχθές έγκλημα της παρουσίας δίπλα στον αδερφό του.
Τα ΜΑΤ προσπαθούν αδιάκριτα με χημικά, να διώξουν όποιον άνθρωπο διαμαρτύρεται για αυτή την βαρβαρότητα.
Κανείς δεν είναι ασφαλής, ακόμα και αν βρίσκεται στο μπαλκόνι του.

ΩΡΑ 14:05 : Πέφτει δακρυγόνο στην στάση του ΟΑΣΘ, όπου βρίσκεται κόσμος που διαμαρτύρεται για την αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω των χημικών.

ΩΡΑ 14:10 : Πραγματοποιείται η τρίτη αναίτια και βίαιη σύλληψη φοιτητή.

Είναι φανερό πως αυτή η βίαιη καταστολή, σκοπό είχε να μην επιτρέψει στους χιλιάδες διαδηλωτές να εκφράσουν την ανάγκη της κοινωνίας για δικαίωση των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη.
Η μόνη «βίαιη» πράξη από την πλευρά των διαδηλωτών ήταν η ρίψη χρωμάτων στην πάνοπλη διμοιρία των ΜΑΤ που απέκλειε την είσοδο στον Σταθμό και κινήθηκε απειλητικά προς τον παριστάμενο κόσμο.

Η ελληνική αστυνομία από την πλευρά της, χρησιμοποιώντας χρόνια τώρα δολοφονικές πρακτικές, προσπαθεί να τρομοκρατήσει οποιοδήποτε κομμάτι της κοινωνίας αποφασίσει να διαμαρτυρηθεί, να αγωνιστεί, να διεκδικήσει. Η ατιμωρησία και πολλές φορές η επιβράβευση αυτών των εγκληματικών πρακτικών, την καθιστά άκρως επικίνδυνη για όλους μας. Είναι εντυπωσιακό το μίσος με το οποίο επιτίθενται απέναντι σε όποιον βρεθεί στο διάβα τους. Απαιτούμε να μας απαντήσουν ποιος άντρας των ΜΑΤ έριξε σε ευθεία βολή κρότου λάμψης στην γυναίκα και ποιοι άντρες των ΜΑΤ πραγματοποίησαν τις βίαιες συλλήψεις στους 3 φοιτητές. Ποιος πάνοπλος Ματατζής χτυπούσε με το κράνος του στο κεφάλι τον καθηλωμένο στην άσφαλτο 18χρονο φοιτητή; Θα λογοδoτήσουν στη δικαιοσύνη. Θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες;

Η ασυδοσία της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να σταματήσει, πριν θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς από τις πράξεις της.

Είναι θέμα χρόνου να γίνει, είναι θέμα τύχης σε ποιον.

ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ;

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Μάρτιος 2024

(Το βίντεο προβλήθηκε στη συνέντευξη τύπου 11/3/24  που δόθηκε στο ΚΙΑ Θεσ/νίκης για περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στα συλλαλητήρια 28/2/24 στη Θεσσαλονίκη)