logo kia reloaded

31/3/2020: πάνω από 40.000 θάνατοι (εποχική γρίπη 118.000 θάνατοι σε εμβολιασμένους πληθυσμούς)

O Coronavirus2 γίνεται ο ρυθμιστής κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας καθώς η πανδημία βρίσκει:

1) Διαλυμένο το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεκαετιών - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο - έχουν μετατρέψει την υγεία των ανθρώπων από κοινωνικό αγαθό και την περίθαλψη από δημόσιο δωρεάν καθολικό δικαίωμα σε εμπορεύματα που έχουν εκχωρηθεί στην αγορά. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή αναδεικνύεται η αδυναμία του μοντέλου αυτού να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων γιατί πολύ απλά, καμία ιδιωτική πρωτοβουλία δεν πρόκειται να νοιαστεί για οτιδήποτε άλλο πέρα από την αύξηση του κέρδους της.

 Και ενώ έχει γίνει ξεκάθαρο πως καμιά χώρα δεν είναι υγειονομικά ασφαλής χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας που θα εγγυάται την καθολική πρόσβαση και περίθαλψη όλων των κατοίκων χωρίς διακρίσεις, η ελληνική κυβέρνηση μένει πιστή στη νεοφιλελεύθερη τακτική της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που κερδοφορεί πάνω στις ζωές μας.

Και ενώ πρέπει άμεσα:

 • Να υλοποιηθούν τα αιτήματα των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στα κρατικά νοσοκομεία για προσλήψεις, μέτρα προστασίας, υλικά και υποδομές
 • Να ανοίξουν καινούριες κλίνες ΜΕΘ και να επιταχθούν οι ήδη υπάρχουσες στον ιδιωτικό τομέα (όπως έπραξε η Ιρλανδία)
 • Να εφαρμοστεί η πιο αποτελεσματική διεθνώς μέθοδος με πολλά δωρεάν τεστ όπως έγινε στην: Ταιβάν, Νότια Κορέα, Γερμανία, Ισλανδία, Κούβα, αποκτώντας έτσι και τη δυνατότητα εντόπισης και διαχείρισης των νοσούντων περιστατικών (μοντέλο που συστήνει επίμονα ο ΠΟΥ)
 • Να στηριχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει κομβικό ρόλο στον έλεγχο της διασποράς του ιού (διενέργεια τεστ, στενή παρακολούθηση νοσούντων, επιλογή περιστατικών για νοσηλεία)
 • Να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο Ειδικών Λοιμώξεων που έκλεισε με τα μνημονιακά μέτρα (Οι Κινέζοι έχτισαν 4 νέα νοσοκομεία σε 1 μήνα)
 • Να επαναλειτουργήσει η Εθνική Φαρμακαποθήκη και να δρομολογηθεί δημιουργία Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας για άμεση παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού και παραγωγή φθηνού φαρμάκου (Ο υφ. Υγείας Κοντοζαμάνης υποστήριζε πριν λίγα χρόνια ότι είναι ασύμφορες και μη αναγκαίες τέτοιες υποδομές (βλ. Ι.Σ.Α, Debate 2015))
 • Να αξιοποιηθεί η Φαρμακαποθήκη του Στρατού για την κάλυψη σε υγειονομικό υλικό (μάσκες, ποδιές κ.ά)
 • Να γίνει εξαγορά από τα κράτη των πατεντών για τα νέα φάρμακα και εμβόλια για τον κορονοϊό και να διατεθούν δωρεάν στους ανθρώπους.

Η κυβέρνηση (και πολλές άλλες κυβερνήσεις):

 • Κατηγορεί τους ανθρώπους από το χώρο της υγείας για «ιδεοληψίες» και τους αφήνει απροστάτευτους στη σκληρή μάχη που δίνουν
 • Προσφέρει εκατομμύρια ευρώ στους ιδιώτες για να νοικιάσει κλίνες ΜΕΘ σε διπλάσια τιμή από το σημερινό κόστος και μάλιστα χωρίς να νοσηλεύουν κρούσματα της COVID-19.
 • Και ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πράττει για τα «τεστ» που θα μπορούσαν να γίνουν με πολύ λιγότερο κόστος και έλεγχο από τα δημόσια ιδρύματα.
 • Κλείνει ακόμα και την τακτική λειτουργία των νοσοκομείων δίνοντας στους πολίτες την οδηγία: «Μείνετε σπίτι, αντιμετωπίστε μόνοι τα προβλήματα υγείας σας. Η ευθύνη είναι δική σας!»
 • Δίνει 11 εκατομμύρια ευρώ στη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» προσπαθώντας να μας πείσει πως το κράτος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του και τώρα η ευθύνη ανήκει στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, έχοντας σύμμαχο τα ΜΜΕ ως προπομπό και ενισχυτή της στρατηγικής ενοχοποίησης της κοινωνίας
 • Με λίγα λόγια, μας λένε πως κάποιοι ανεύθυνοι θα σκορπίσουν τον ιό και το θάνατο στις μανάδες και στους πατεράδες τους ενώ την ίδια στιγμή το κράτος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνεχίζουν τη λειτουργία τους χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο προστασίας αφήνοντας εργαζόμενους σε callcenters, κέντρα διανομής, οδηγούς κτλ, έρμαια ενός ιού που όπως λένε χαρακτηριστικά «κολλάει με το παραμικρό».
 • Δεν φροντίζει για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων που στοιβάζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν μεριμνά για τις συνθήκες στα γηροκομεία, στις φυλακές, στους καταυλισμούς των Ρομά, δεν φροντίζει στα σοβαρά άστεγους και τοξικοεξαρτημένους. Αντιθέτως, ο κύριος Χαρδαλιάς μας μιλά με στόμφο για την «ατομική ευθύνη» και κουνώντας μας το δάχτυλο απειλεί με ποινές τους «ασυνείδητους» πολίτες. Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανώς μέγα ψεύδος η δήλωση του υφυπουργού υγείας Κοντοζαμάνη πως «η χώρα μας είναι και ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την επιδημία και το απέδειξε αυτό».

 2) Πάνω από το 1/3 του πληθυσμού του κόσμου (3 δις άνθρωποι) σε καραντίνα. Πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση. Αναρωτιόμαστε:

(1) Είναι πράγματι αυτός ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας; (πολύ εύκολα έχει ξεχαστεί η εποχική γρίπη με επιβεβαιωμένους 118.000 θανάτους παγκοσμίως (https://www.worldometers.info/))

(2) Ποιον τρόπο επιλέγει κάθε κράτος την καταγραφή των κρουσμάτων και γιατί;

(3) Πόσο αξιόπιστα είναι τα στατιστικά που μας παρουσιάζουν; Για ποιους υπάρχει ζωή μετά από τη ΜΕΘ;

(4) Τι συνέπειες θα έχει στις κοινωνίες όχι μόνο η αρρώστια, αλλά ο αυταρχικός εγκλεισμός των ανθρώπων στα σπίτια;

 • Οι κυρίαρχοι ήδη χρησιμοποιούν κυνικά την πανδημία για να επιβάλουν απαγορεύσεις, κατάργηση δικαιωμάτων, επιβολή χειρότερων εργασιακών σχέσεων και μισθών. Όπως είναι ήδη γνωστό οι εταιρίες διευκολύνονται με ευνοϊκές ρυθμίσεις ενώ γίνονται λάστιχο τα ωράρια των εργαζομένων, καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ωράρια και υπερωρίες, αναστέλλονται συμβάσεις, νομιμοποιούνται όσες απολύσεις έγιναν μέχρι 18 Μαρτίου (40.000 απολύσεις) και δίνεται το δικαίωμα στις εταιρείες να κάνουν μειώσεις μέχρι 50% στους μισθούς μέσω της εκ περιτροπής εργασίας.
 • Είναι γνωστό επίσης ότι η επιστήμη και η ίδια η Ιατρική δεν είναι «ουδέτερη». Συχνά είναι στρατευμένη και δυστυχώς όχι με την πλευρά των κοινωνιών. Είναι φανεροί οι ανταγωνισμοί των φαρμακευτικών εταιρειών, των «επιστημονικών» ιδρυμάτων και θα τους ζήσουμε άμεσα στη διαδικασία παραγωγής φαρμάκων και εμβολίου για τον Coronavirus2. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς γιατί ο κλάδος της Υγείας είναι μέσα στους τρεις πρώτους στην παγκόσμια κερδοφορία. Είναι επίσης φανερός ο εξουσιαστικός χαρακτήρας του σύγχρονου επιστημονικού ιατρικού λόγου ο οποίος νομιμοποιείται να διαμεσολαβεί στη διαχείριση μιας σειράς κοινωνικών φαινομένων και να χρησιμοποιείται, ώστε να εφαρμόζονται διάφορες πολιτικές ελέγχου και εξουσίας πάνω στις κοινωνίες. (Χαρακτηριστική είναι η λεζάντα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Κυριακάτικο Βήμα, 29/3/2020, «Κοινωνία και οικονομία στα χέρια των γιατρών και της επιστήμης»).

Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα της παραμονής όλων μας στο σπίτι. Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και η κατάσταση εξαίρεσης να γίνουν η αυριανή μας πραγματικότητα. Να μην τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τον φόβο και την άγνοια ως κατασταλτική δύναμη κατά της κοινωνίας. Τέλος, ξέρουμε πως αυτές τις δύσκολες μέρες εμείς όλοι οι κοινοί θνητοί – όπως μας θυμίζουν καθημερινά με τα στατιστικά του θανάτου από τον COVID-19 καλούμαστε να σηκώσουμε το βάρος της σημερινής κατάστασης.

 • Μένουμε μέσα όχι γιατί μας το επέβαλε η όποια εξουσία αλλά παίρνοντας έτσι καταρχήν την υγεία μας στα δικά μας χέρια.
 • Απομονωνόμαστε από μόνοι μας για να προφυλάξουμε την υγεία, τη δική μας, των κοντινών μας προσώπων και όλων των συνανθρώπων μας από αγάπη και σεβασμό στη ζωή.
 • Στηρίζουμε τους μαχόμενους νοσοκομειακούς υγειονομικούς και απαιτούμε την απόλυτη ικανοποίηση των αιτημάτων τους καθώς και την επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και διαγνωστικών εργαστηρίων.
 • Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε συλλογικές  πρωτοβουλίες που αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια, την έγκυρη πληροφόρηση, την υποστήριξη αγώνων για την εργασία και τα δικαιώματα μας.

Μένουμε όλοι οι άνθρωποι, ενεργοί, σκεπτόμενοι ακέραιοι!

 

Για κάποιους η ζωή κοστίζει. Για μας η ζωή αξίζει!

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

 

Επίσημα στοιχεία και συλλογικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ενημέρωσης, υποστήριξης