Αφίσα ΚΙΑ για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Τη φετινή σχολική χρονιά, με πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα, ξεκίνησε η φοίτηση μικρού αριθμού προσφυγόπουλων σε δημόσια σχολεία (μόνο για παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου, με ελάχιστα προσφυγόπουλα σε κανονικές σχολικές τάξεις, και με τα περισσότερα σε ειδικά απογευματινά τμήματα, μετά το τακτικό πρωινό ωράριο διδασκαλίας).

Παιδιά διωγμένα από τη ζεστασιά του σπιτιού τους εξαιτίας ενός πολέμου για τον οποίο δεν φέρουν καμία ευθύνη, ταλαιπωρημένα από το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι στην Ελλάδα, κουρασμένα από τη διαμονή στα άθλια στρατόπεδα που μένουν, μπορούν επιτέλους να ξαναβρούν την τσαλαπατημένη τους αθωότητα, να δουν λίγο φως για τη μόρφωση και την ένταξή τους στην κοινωνία.

Αλλά ακόμη και αυτή η τόσο κουτσουρεμένη πρόσβαση λίγων προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο, ενόχλησε τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, οι οποίοι ανέλαβαν δράση στις τοπικές κοινωνίες. Με το πρόσχημα της ενδεχόμενης μετάδοσης ασθενειών, επένδυσαν στο φόβο και την άγνοια και οργάνωσαν συστηματικά αντιδράσεις για να σταματήσουν όχι μόνο την εκπαίδευση, αλλά κι αυτήν την ίδια τη συνεύρεση των μικρών παιδιών. Είναι βεβαίως επιβεβλημένο μια κοινωνία να προστατεύει τα μέλη της και να λαμβάνει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας - και σε αυτόν τον τομέα το Κοινωνικό Ιατρείο έχει πρωτοστατήσει στην πόλη, αφού επί 5 χρόνια, από την αρχή της κρίσης, εμβολίασε πάρα πολλά ανασφάλιστα παιδιά, που η πολιτική ηγεσία είχε αφήσει ακάλυπτα. Αυτήν την περίοδο όμως, η εμβολιαστική κάλυψη των προσφυγόπουλων έχει ολοκληρωθεί, σε αντίθεση με αυτή των ντόπιων παιδιών, που δεν είναι πολύ ευρεία. Κι αυτό εξηγείται από τη μη επαρκή πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας, λόγω έλλειψης ικανού αριθμού δημόσιων παιδιάτρων, απόρροια των περικοπών στις υπηρεσίες και παροχές υγείας όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια (αλλά και από την άνοδο του αντι-εμβολιαστικού κινήματος μιας μερίδας νέων γονιών, που αμφισβητούν τις ιατρικές οδηγίες).

Ως ιατρείο λοιπόν, καταγγέλλουμε όλη αυτήν την παραφιλολογία περί της μολυσματικότητας των προσφύγων, όχι μόνο επειδή είναι εντελώς ανυπόστατη, αλλά και επειδή είναι άκρως επικίνδυνη για την εδραίωση σχέσεων συμβίωσης, που μόνο πλούτο έχουν να δώσουν σε μια κοινωνία. Για κάθε μεμονωμένο περιστατικό ασθένειας, ισχύουν οι βασικοί κανόνες προσωπικής υγιεινής, δηλαδή πλύσιμο χεριών με καθαρό νερό και σαπούνι!

Θα χαρούμε πολύ να ενημερώσουμε με συζητήσεις και εκδηλώσεις όσους συλλόγους γονέων φοβούνται και αντιδρούν, δεν θα αφήσουμε, όμως, να διαδηλώνουν φωνές ρατσισμού και μίσους, υποκρινόμενες ότι προστατεύουν την υγεία όλων. Η κοινωνία μας, από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, με κάθε αιτία και αφορμή, έδειξε την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες. Έτσι θα γίνει και τώρα και μέσα στα σχολειά, που είναι τα κύτταρα της κοινωνίας.

Ιστορικά τα φασιστικά πογκρόμ σ΄αυτήν την πόλη ξεκίνησαν από τους κατακτητές Ναζί, όταν απομάκρυναν τα «μιάσματα που μόλυναν τον κοινωνικό ιστό» και στη συνέχεια τους θανάτωσαν μαζικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης –δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί η Ιστορία! Δεν θα αφήσουμε το δηλητήριο του ρατσισμού να μολύνει τις ψυχές των παιδιών, να μολύνει τη ζωή και τις γειτονιές μας. Θα συνταχτούμε με όλες τις αντιρατσιστικές φωνές που θα αντιπαλέψουν το φασισμό όπου γεννιέται.

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

Γενάρης 2017

 

ΚΑΛΕΣΜΑ
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης θα συμμετέχει στις αντιφασιστικές - αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν και καλεί όλους κι όλες να πάρουν κι αυτοί/ες μέρος στην Αντιφασιστική Συγκέντρωση το Σάββατο 21/1 στις 14.30 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Να μην επιτρέψουμε τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία να δηλητηριάσουν τις ζωές μας!