Εκτύπωση

Παρουσίαση του Κ.Ι.Α. στην πανελλαδική συνέλευση του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης 21/6/2015

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης που παρέχει χωρίς κανένα αποκλεισμό, ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική περίθαλψη σε αποκλεισμένους από της κρατικές δομές της υγείας κατοίκους της πόλης.

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ανήκει σε μία ομάδα υγειονομικών που φρόντισε το Δεκέμβρη του 2010 πενήντα μετανάστες, απεργούς πείνας, στο ΕΚΘ. Γρήγορα αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από «πολίτες» της Θεσσαλονίκης και η ιδέα του κοινωνικού ιατρείου έγινε πραγματικότητα. Σήμερα βρίσκεται στον 4ο χρόνο λειτουργίας του, συμμετέχουν σε αυτό πάνω από 200 αλληλέγγυοι και δέχεται 15000 επισκέψεις το χρόνο.

Βασικές, αδιαπραγμάτευτες αρχές του είναι: η ανεξαρτησία από το κράτος, τα κόμματα, την αγορά, την εκκλησία.

Είναι αυτόνομο, αυτό-διαχειριζόμενο και έχει σαν πρόταγμά του την άμεση δημοκρατία.

Στο κοινωνικό ιατρείο όλοι προσερχόμαστε ως πρόσωπα. Η γενική συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο και επιδιώκεται η κυκλικότητα και η εναλλαγή στην εκπροσώπηση του ιατρείου.

Το ΚΙΑ είναι μία συλλογικότητα που δημιουργήθηκε από την κοινωνία και πράττει μαζί και μέσα σε αυτή.

Σαν κοινωνική συλλογικότητα - κοινότητα υγείας:

Η διεκδίκηση του δικαιώματος της κοινωνίας για δωρεάν, δημόσια φροντίδα υγείας αλλά και η αναγνώριση ότι η υγεία είναι υπόθεση που αφορά τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αλλά και ολόκληρη τη κοινωνία, αναδεικνύει την υγεία σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Έχοντας αυτή τη θέση, κομβική σημασία για το ιατρείο έχει:

Παρόλο που συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις (στην διοργάνωση του δημοψηφίσματος για το νερό, στη διοργάνωση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, καλύπτουμε τις πρώτες βοήθειες σε εκδηλώσεις στις Σκουριές, σε πρωτοβουλίες όπως η φροντίδα της υγείας των προσφύγων- μεταναστών στην Ειδομένη, συνδεθήκαμε με την ομάδα κατάληψης της σχολής θεάτρου όπου συν- διοργανώθηκε θεατρική παράσταση για τους προσερχόμενους του ΚΙΑ) και φυσικά είμαστε μέρος του πανελλήνιου δικτύου των ΚΙΦΑ θεωρούμε ότι η σύνδεση-δικτύωση μας με την κοινωνία της πόλης-και όχι μόνο- είναι ελλειμματική και αποτελεί σημαντικό ζητούμενο για μας.

Η δικτύωση αυτή για μία κοινωνική συλλογικότητα που επιλέγει να προτάσσει και να προτείνει σαν τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας την άμεση δημοκρατία και την ελεύθερη συν-εργασία δεν μπορεί παρά να είναι διασύνδεση οριζόντια, συνεργασία στην πράξη, μη διαμεσολαβημένη από κόμματα και πολιτικές οργανώσεις, κρατικούς θεσμούς και επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή μας εδώ σήμερα με απόφαση της γενικής μας συνέλευσης εκφράζει την αναγνώριση της αναγκαιότητας ύπαρξης δικτυώσεων και σύνδεσης ανάμεσα στα κινήματα και τις συλλογικότητες που κινούνται έξω από το χώρο της κρατικής διαχείρισης και της αγοράς.

Σας καλούμε στις 30/6 στην προ-φεστιβαλική εκδήλωση για το αντιρατσιστικό φεστιβάλ που οργανώνει το ΚΙΑ Θες. Στο Φάληρο στο πάρκο των σκύλων και φυσικά στις 3/4/5/7 στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Επίσης στην παράσταση- διαμαρτυρία που θα κάνουμε ως ΚΙΑ το 1ο 15ήμερο του Ιουλίου σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο απαιτώντας νοσηλεία ασθενών μας που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.