στους δρόμους των Βρυξελλών και σε όλη την Ευρώπη
ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας

 

Δίκτυα συνδικαλιστών, συλλογικότητες πολιτών, ΜΚΟ και κοινωνικά κινήματα έχουν σχεδιάσει σειρά δράσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (Παρασκευή 7 Απριλίου 2017). Καλέσματα για συγκεντρώσεις θα γίνουν από ακτιβιστές στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Σαραγόσα, το Παρίσι, τη Νίκαια, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία, τη Μπολόνια και πολλές ακόμα πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Το μήνυμά μας είναι απλό: οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην ποιοτική φροντίδα για όλους και να σταματήσουν να θεωρούν την υγεία ως εμπόρευμα.

Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ!

 Θέλουμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας:

  1. Τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης λιτότητας στην ποιότητα της φροντίδας υγείας και την πρόσβαση σε αυτήν·
  2. Τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπόριο, τα δημοσιονομικά και την ενιαία αγορά, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της κερδοσκοπικής ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτών παρόχων στον τομέα υγείας, με συνέπεια τη διεύρυνση των ήδη υπαρκτών ανισοτήτων στην υγεία.

Θέλουμε οι πολιτικές αυτές να αντιστραφούν αμέσως, εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών τους για την υγεία των ανθρώπων.

«Σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας, υφίστανται την ταλαιπωρία σε όλο και μεγαλύτερες λίστες αναμονής, το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχρεώνουν τους λαούς να πληρώσουν αυτοί για την κρίση. Οι πολιτικές αυτές έχουν και θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων», προειδοποιεί ο Σεμπαστιάν Φράνκο, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας.

Στο πνεύμα του καλέσματος της 7ης Απριλίου, μέσα στον Μάρτιο έγιναν συγκεντρώσεις σε διάφορες χώρες:

  • Στις 4 Μαρτίου στη Βρετανία, πολίτες διαδήλωσαν για να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση.
  • Στις 7 Μαρτίου στη Γαλλία, εργαζόμενοι στην υγεία κατέβηκαν σε απεργία.
  • Στις 21 Μαρτίου στο Βέλγιο, πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική του υπουργείου Υγείας.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Την Παρασκευή 7 Απριλίου, θα λάβουν χώρα περισσότερες από 50 δράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. Η κινητοποίηση αυτή απηχεί την ολοένα μεγαλύτερη μέριμνα, αλλά και τη σύγκλιση των κοινωνικών οργανώσεων, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Καλούμε παντού τους πολίτες να δείξουν τη στήριξή τους, κρεμώντας ένα λευκό σεντόνι στο παράθυρο με το υποστηρικτικό μήνυμα #health4all.

Στις Βρυξέλλες θα οργανωθούν δύο δράσεις:

  • Μια διαδήλωση στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Υγείας (Boulevard du Jardin Botanique 50, 1000 Βρυξέλλες).
  • Ένα στρογγυλό τραπέζι στις 2 μ.μ., στο International Auditorium (Avenue Roi Alber II no 5), με θέμα «Συνέπειες της εμπορευματοποίησης της υγείας στις συνθήκες εργασίας και την ποιότητα της φροντίδας υγείας».

Στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί για τη 1 μ.μ. συγκέντρωση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα του International Association of Health Policy (IAHP): https://iahponline.wordpress.com/2017/04/02/7-april-health4all-press-release-communique-persbericht-en-fr-nl/