Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη συντονισμένη δράση των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων Αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Η εβδομάδα που τελειώνει περιελάμβανε Συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν από τους εθελοντές των ΚΙΦΑ και τους ανασφάλιστους ασθενείς, στις οποίες αναδείχθηκε η σημερινή υγειονομική τραγωδία ως αποτέλεσμα της πολιτικής αποκλεισμών του Υπουργείου Υγείας. Ακολούθησαν πολιτικές παρεμβάσεις σε διάφορα Νοσοκομεία της χώρας, στις οποίες τα ΚΙΦΑ απαίτησαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων την άμεση άρση αυτών των δολοφονικών αποκλεισμών των ανασφάλιστων ασθενών. Μέσα από τις δράσεις αυτές τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης αντιστέκονται στη βαρβαρότητα αυτών των πολιτικών και στην εγκληματική απόσυρση του ελληνικού κράτους από την συνταγματική του υποχρέωση να διασφαλίζει τη υγεία όλων των κατοίκων αυτής της επικράτειας. Στο πλευρό των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης στάθηκαν και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, που επίσης ζουν καθημερινά τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στο Ε.Σ.Υ. Στις δράσεις αυτές σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ανασφάλιστοι ασθενείς που σε αντίθεση με το πώς τους αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας έδειξαν ότι έχουν πρόσωπο και αξιοπρέπεια και δεν είναι νούμερα σε στατιστικές για να τα παρουσιάζει ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας στις δημόσιες συνεντεύξεις του. Παρεμβάσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, από τη Δράμα μέχρι το Ρέθυμνο με το κοινό αίτημα για άρση των δολοφονικών αποκλεισμών από την περίθαλψη και για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

Synentev3iTypoy15102013
  Στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 15/10 γιατροί, ασθενείς και νομικοί του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στον χώρο του ιατρείου. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς ανέδειξαν την βία και τον φασισμό που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας του αποκλεισμού τους από το ΕΣΥ, τη στιγμή που αγωνίζονται για να κρατηθούν ζωντανοί και να λάβουν την φαρμακευτική τους αγωγή ή απαραίτητες για τη ζωή τους ιατρικές υπηρεσίες. Επίσης, ανέδειξαν τα απαγορευτικά χρηματικά ποσά που οι διοικήσεις των νοσοκομείων τους ζητάνε να προκαταβάλουν προκειμένου να εισαχθούν στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες για τη ζωή τους ιατρικές πράξεις και θεραπείες. Οι γιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης μίλησαν για την αναγκαιότητα συστράτευσης σε αυτόν τον αγώνα για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, μια και όπως έντονα επισήμαναν κανένας γιατρός δεν ορκίστηκε να παρέχει υπηρεσίες μόνο στους έχοντες. Τόνισαν και αυτοί με τη σειρά τους τις εγκληματικές επιπτώσεις του αποκλεισμού από το ΕΣΥ στον πληθυσμό και τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών με τις οποίες στην Ελλάδα είχαμε ξεμπερδέψει από τη δεκαετία του '60. Ανέλυσαν βήμα βήμα τα στάδια κατεδάφισης του Ε.Σ.Υ. και τα στάδια του αποκλεισμού των ασθενών από τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Τέλος, οι νομικοί του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης τόνισαν πως το δικαίωμα σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας όλων των κατοίκων της επικράτειας συνεχίζει νομικά να υφίσταται και ότι είναι αποκλειστική υποχρέωση του ελληνικού κράτους να μεριμνήσει για αυτό. Σημείωσαν επίσης πως το δικαίωμα σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας όλων των ασθενών χωρίς εξαιρέσεις κατοχυρώνεται τόσο από το Σύνταγμα όσο κι από το νομικό μας πλαίσιο και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Στα πλαίσια των πανελλαδικών δράσεων των ΚΙΦΑ, χθες Πέμπτη 17/10 πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση στο Γ.Ν. Ιπποκράτειο από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. Στη παρέμβαση αυτή το ΚΙΑ Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκε για την δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης κατά την οποία εκατομμύρια ανασφάλιστοι μένουν χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψηEisodosIppokrateio
Εθελοντές του ιατρείου, ασθενείς και αλληλέγγυοι πολίτες ανήρτησαν πανό έξω από το νοσοκομείο, ενώ παράλληλα μοίρασαν υλικό με κείμενα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στους ασθενείς και στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρέμβαση στο γραφείο του διοικητή του Ιπποκράτειου Γ. Χριστιανόπουλου κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησαν να σταματήσει ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από τα νοσοκομεία. Τόνισαν ότι οι ανασφάλιστοι καλούνται να πληρώσουν ένα τεράστιο κόστος, το οποίο δεν διαθέτουν, προκειμένου να νοσηλευθούν και να κάνουν τις απαραίτητες θεραπείες με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χρόνια νοσηρότητα και πολλοί να πεθαίνουν αβοήθητοι. Ζήτησαν ακόμη από τον διοικητή να δέχεται τους ανασφάλιστους ασθενείς χωρίς να χρεώνονται. Ενδεικτικά, κατέθεσαν στον διοικητή τους ιατρικούς φακέλους πέντε ανασφάλιστων ασθενών, που πρέπει άμεσα να νοσηλευτούν. Ο διοικητής κ. Χριστιανόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι ασθενείς αυτοί θα γίνουν δεκτοί από την επόμενη εβδομάδα στο νοσοκομείο  για να νοσηλευτούν και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα θα τεθεί και στο Δ.Σ της διοίκησης του νοσοκομείου προκειμένου η αποδοχή των ανασφάλιστων από το νοσοκομείο χωρίς χρέωση να ισχύσει σε γενικό επίπεδο

DikaiwmaForAllIppokrateio
 Τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία Αλληλεγγύης της χώρας, συνεχίζοντας την αυτόνομη και αυτοδιαχειριζόμενη δράση τους τονίζουν το χρέος και την ανάγκη όλων μας που αποτελούμε θύματα αυτής της πολιτικής να αγωνιστούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για την ανατροπή της το συντομότερο δυνατό και να επιβάλλουμε ξανά τη Δημόσια Περίθαλψη ως πρώτιστο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα και αγαθό, που θα προσφέρεται δωρεάν και καθολικά ανεξάρτητα από οικονομική και εργασιακή κατάσταση, νομιμοποιητικά έγγραφα, θρήσκευμα, ιθαγένεια, σεξουαλική προτίμηση, φύλο και ηλικία. Σήμερα πια, οποιαδήποτε ολιγωρία και ατολμία στη λήψη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, οποιαδήποτε συντεχνιακή προσέγγιση ή κοινωνικός αυτοματισμός, οποιαδήποτε επιχειρηματολογία για διασπαστικές πρακτικές και υποτίμηση των ζωών που χάνονται καθημερινά, διευκολύνουν την άσκηση αυτής της εγκληματικής πολιτικής και την εγκαθίδρυση αυτής της βαρβαρότητας. Τα Kοινωνικά Iατρεία και Φαρμακεία Αλληλεγγύης συνεχίζουν τον πανελλαδικό τους συντονισμό, κρατούν ζωντανή την έννοια της δωρεάν περίθαλψης και τη στήριξη των θυμάτων αυτής της πολιτικής και καλούν σε έναν διαρκή και ενωτικό αγώνα, ώστε να υπάρξει ξανά ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους τους κατοίκους της επικράτειας χωρίς αποκλεισμούς.

πηγή φωτογραφιών: alterthess