Προς τον Ιατρικό Σύλλογο,

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε καθημερινή βάση σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, Έλληνες και μετανάστες, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμιά απολύτως δική τους οικονομική επιβάρυνση. Είναι μια απάντηση δυναμικής αλληλεγγύης όλων όσων επιθυμούν να αυτοκαθοριστούν και όχι να παρασυρθούν παθητικά από τη λαίλαπα που σαρώνει το σύστημα υγείας αυτή τη στιγμή. Στο κάλεσμα του Κοινωνικού Ιατρείου, τους 12 μήνες της λειτουργίας του, οι γιατροί και οι συναφείς ειδικότητες, δεν σταμάτησαν να
αυξάνουν τη στελέχωση και την δικτύωση του.

Η απόσυρση του κράτους από την στοιχειώδη ευθύνη, που είχε αναλάβει το 1983, με την ίδρυση του ΕΣΥ, να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες μεγάλου τμήματος των κατοίκων της χώρας, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εξαιρετικά άδικης και βάρβαρης κατάστασης. Στην περίπτωση των ανασφάλιστων με νόσημα που επιφέρει το θάνατο, δημιουργεί μια δυνητικά εγκληματική συνθήκη. Στην εμπειρία του Κοινωνικού Ιατρείου το έλλειμμα στην υγεία των ανασφάλιστων και των αποκλεισμένων του ΕΣΥ συγκεκριμενοποιείται σε πλήθος προσωπικών τραγωδιών με ακραία μορφή αυτούς που διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο αν μείνουν χωρίς περίθαλψη.
 

Θεωρούμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη, αλλά πρώτα και κύρια οι γιατροί, πρέπει να πάρουν θέση στο θέμα αυτό, θέμα που βρίσκεται στα όρια πολιτισμού και βαρβαρότητας.
 

Ειδικά για τους γιατρούς, ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, Νόμος 3418 του 2005, είναι εξαιρετικά σαφής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το άρθρο 4, σύμφωνα με το οποίο: ο γιατρός έχει σαν αποκλειστικό του μέλημα την υγεία των ασθενών και προάγει την ίση πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγείας και «οφείλει να αποφεύγει τη διακριτική μεταχείριση που προκύπτει από εκπαιδευτικές, νομικές, οικονομικές, κοινωνικές, γεωγραφικές και άλλες διαφοροποιήσεις.
 

 Στο άρθρο 15 του ίδιου νόμου αναφέρεται: Ο γιατρός που βρίσκεται σε σύγκρουση καθηκόντων αντιμετωπίζει τη σύγκρουση αυτή με βάση την επιστημονική του γνώση, τη σύγκριση των έννομων αγαθών που διακυβεύονται, τον απόλυτο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, καθώς και της συνείδησης του.
 

 Θεωρούμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος έχει καθήκον να πάρει θέση και κατά τη γνώμη μας, να προτρέψει τα μέλη του να περιθάλπουν σε κάθε περίπτωση τους ασθενείς τους και οπωσδήποτε εκείνους που διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο αν μείνουν χωρίς θεραπεία. Γιατί άλλως θα είναι επίορκοι απέναντι στη συνείδηση τους, παράνομοι απέναντι στο νόμο που διέπει την άσκηση της ιατρικής και αμελείς .. μέχρι εγκλήματος μπροστά στην κοινωνία και στη δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος μπορεί και οφείλει να προασπίσει την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος απέναντι στο Υπουργείο και στις Διοικήσεις
των νοσοκομείων καθώς και να υποστηρίξει τους μεμονωμένους γιατρούς που θα σταθούν στο πλευρό των ανασφάλιστων ασθενών τους, αντάξιοι του λειτουργήματος, το οποίο μας έχει εμπιστευτεί η κοινωνία.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
AΙΣΩΠΟΥ 24, Περιοχή Βαρδάρη , ΤΗΛ. 2310-520386
Ε-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.