Εκτύπωση

ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


 Το πρώτο βήμα συγκρότησης του ΚΙΑ ήταν το κάλεσμα προς άλλους υγειονομικούς να εκφράσουν αρχική διαθεσιμότητα με βάση την διακήρυξη της πρώτης συνέλευσης της πρωτοβουλίας των αλληλέγγυων υγειονομικών, που ανέλαβαν την υποστήριξη της υγείας των 50 απεργών πείνας μεταναστών. Αφού αυτή η διαθεσιμότητα εξασφαλίστηκε και φάνηκε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με παθολογικό, παιδιατρικό, νευρολογικό, ψυχιατρικό , οδοντιατρικό και φαρμακείο (από το οποίο ο ανασφάλιστος θα παίρνει κατευθείαν την απαραίτητη αγωγή του), προχωρήσαμε στην αρχική δημοσιοποίηση της πρόθεσής μας με δελτίο τύπου και συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και εφημερίδες της πόλης, καθώς και στην ανεύρεση του κατάλληλου χώρου.

  Μετά από προσπάθειες 5 μηνών μας διατέθηκε από το Εργατικό Κέντρο Θεσ/νίκης ολόκληρος ο πρώτος όροφος του κτιρίου, που στεγάζονται τα επιμορφωτικά σεμινάρια της εργατικής εστίας και στο οποίο φιλοξενούνται τα μαθήματα για τους μετανάστες του Οδυσσέα (Βαρδάρης , Αισώπου 24). Ο όροφος αυτός διέθετε 2 δωμάτια για τα βασικά ιατρεία-εξεταστήρια, 1 για το φαρμακείο και 1 μεγάλο ενιαίο χώρο για αίθουσα αναμονής, λειτουργία γραμματείας και ανάπτυξη του οδοντιατρείου, τουαλέτες και μια μικρή κουζίνα. Με εθελοντική εργασία επί 1 μήνα διαμορφώθηκε κατάλληλα ο χώρος (απομάκρυνση άχρηστων υλικών, χωρίσματα, παροχές νερού και παροχετεύσεις για τα μηχανήματα του οδοντιατρείου, βαψίματα), εξοπλίστηκαν τα ιατρεία και το οδοντιατρείο, στήθηκαν τα ράφια του φαρμακείου, εξασφαλίστηκε τηλεφωνική γραμμή(2310520386), για το κλείσιμο των ραντεβού. Να σημειωθεί εδώ, πως από τις αρχικές συζητήσεις ξεκαθαρίστηκε πως α) όλα τα ιατρεία και το οδοντιατρείο θα λειτουργούν με ραντεβού (τακτικά ιατρεία πρωτοβάθμιας εξωνοσοκομειακής περίθαλψης) σε συγκεκριμένα ωράρια (κυρίως απογευματινά – βραδινά), έχοντας όμως τη δυνατότητα από άποψη εξοπλισμού να αντιμετωπίσουν και πιο επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται εκτάκτως και β) πως ανάλογα με τις διαθεσιμότητες σε γιατρούς και γραμματειακή υποστήριξη και με βάση τη ζήτηση των υπηρεσιών του, το ιατρείο θα επεκτείνει τα ωράριά του σε πρωινά και Σαββατοκύριακα. Τα ραντεβού στο παθολογικό είναι κάθε 20 λεπτά , στο παιδιατρικό στο νευρολογικό και στο ψυχιατρικό κάθε 30 και στο οδοντιατρικό 45 λεπτά, ενώ για όλους τους ασθενείς συμπληρώνεται κάρτα υγείας με το ιατρικό ιστορικό τους, τα βασικά δημογραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

  Για τον εξοπλισμό των ιατρείων χρησιμοποιήθηκαν δωρεές από ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο αρχικό κάλεσμα, παραχωρήσεις από συγγενείς θανόντων συναδέλφων μας, δικές μας οικονομικές συνεισφορές. Επίσης, ορισμένοι διοικητές νοσοκομείων δέχθηκαν να παραχωρήσουν απλό εξοπλισμό, που έμενε για χρόνια αχρησιμοποίητος. Όσον αφορά τα φάρμακα, απευθυνθήκαμε σε γνωστούς φαρμακοποιούς, αλλά και δημόσια με συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και εφημερίδες καλώντας τους Θεσσαλονικείς να μας παραχωρούν φάρμακα που τα έχουν στο σπίτι, δεν έχουνε λήξει και δεν τους χρειάζονται πια (γιατί άλλαξαν την αγωγή τους ή πέθανε ο συγγενής τους, κλπ).  

  Κυκλοφορήσαμε ένα αυτοκόλλητο για τα φαρμακεία της πόλης που θέλουν να βοηθήσουν, το οποίο έγραφε ότι «Το φαρμακείο στηρίζει το Κ.Ι.Α. και είναι χώρος συλλογής φαρμάκων». Τυπώσαμε αφίσα στα ελληνικά και σε οκτώ άλλες γλώσσες για να κολληθεί παντού στις γειτονιές της πόλης. Μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα και πριν τα εγκαίνια στις αρχές Νοέμβρη, το φαρμακείο ήταν σχεδόν πλήρες με τη σημαντική προσφορά υλικού και φαρμάκων από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κιλκίς και την τρομακτική (πέρα από κάθε πρόβλεψη) ανταπόκριση του κόσμου.

  Εκτός από τους υγειονομικούς που προσφέρουν την εργασία τους στο χώρο του ΚΙΑ (προστέθηκαν σταδιακά καρδιολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος και δερματολόγος ανά 15 ημέρες και ψυχολόγοι, μαίες, φυσιοθεραπευτές) πολλοί είναι οι ιδιώτες γιατροί από διάφορες ειδικότητες που δέχτηκαν να εξετάζουν εντελώς δωρεάν κάποιο αριθμό ατόμων κάθε μήνα στα ιατρεία τους και μικροβιολόγοι που θα κάνουν δωρεάν βασικές εξετάσεις στα εργαστήριά τους. Σε αυτούς παραπέμπονται οι ανασφάλιστοι ασθενείς με τη βοήθεια της γραμματείας από τους γιατρούς του ΚΙΑ, όπως και στους νοσοκομειακούς γιατρούς που τους δέχονται με ειδικά ραντεβού, χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου και τους ζητηθεί να πληρώσουν.

Τα όποια καθημερινά διαχειριστικά προβλήματα, αλλά και ό,τι αφορά στη λειτουργία του ιατρείου, τα οικονομικά του, τις εξωστρεφείς δράσεις του, την αποδοχή συνεργασιών και ενισχύσεων, τη διασύνδεσή του με άλλα εγχειρήματα και συλλογικότητες και τη σχέση του με θεσμικούς φορείς τα συζητάμε σε συνελεύσεις των επιμέρους τμημάτων (παθολογικό, οδοντιατρικό, ψυχιατρικό, παιδιατρικό, φαρμακευτικό, γραμματειακής υποστήριξης, νοσηλευτικό, κοινωνικών λειτουργών) και στην κοινή γενική συνέλευση όλων των αλληλέγγυων που συμμετέχουν στο ιατρείο, όπου και παίρνονται οι αποφάσεις.

  Έχει ξεκινήσει από εθελοντές αλληλέγγυους και σε λίγο καιρό ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική μηχανοργάνωση του φαρμακείου, της γραμματείας και των ιατρείων για την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διεκπεραίωση των καθημερινών πιεστικών αναγκών και η πλήρης ανάπτυξη του τμήματος των κοινωνικών λειτουργών για την γρήγορη εξασφάλιση της ασφαλιστικής κάλυψης από την Πρόνοια για όσους ασθενείς μας τη δικαιούνται και δεν το γνωρίζουν, γιατί η τελευταία τους παρέχει δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του ΕΣΥ.

  Μπαίνοντας στον τέταρτο μήνα της λειτουργίας του το ΚΙΑ έχει δεχθεί γύρω στις 1000 επισκέψεις από έλληνες και μετανάστες συμπολίτες μας, έχουν προσφέρει υπηρεσία σε αυτούς πάνω από 80 υγειονομικοί (χωρίς τους εξωτερικούς συνεργάτες) σε ένα χώρο φιλικό και αισθητικά προσεγμένο κατά γενική ομολογία.